Információ

Nyomtatás

Mitől bio a bio?    "Amit eszel, azzá leszel! 

Alapvető fontosságú, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe.

Egészség és környezettudatosság

Az ökológiai gazdálkodásokból származó zöldségek és gyümölcsök szermaradvány és szennyező anyagoktól mentesek. Ezekben a termékekben jóval nagyobb arányban és biztosan megtalálhatók a szükséges vitaminok, flavonoidok, nyomelemek, ásványi anyagok.

A valódi biotermék ellenőrzött körülmények között termelt, semmilyen műtrágyát és szintetikus, toxikus anyagot nem tartalmaz. A tápanyagutánpótlás csak szerves eredetű lehet, a növényi károsítókat pedig mechanikus ( vagyis főként kézi ) úton írtják. A kórokozók ellen ökológiai gazdálkodásban engedélyezett szerekkel permeteznek, amelyeket a növény nem szív fel, vízzel könnyedén lemoshatóak.

Az ilyen módon termelt termékek mennyiségben elmaradnak a hagyományos termelésű termékekhez képest ( az alacsonyabb hozam miatt ). Viszont a termelés költségei magasabbak. A bio termékek így drágábbak, de magasabb beltartalmi minőséget is képviselnek!

A magyarországi ellenőrzési és tanúsítási rendszer

A Magyar Biokultúra Szövetség kezdeti céljai a biogazdálkodás elterjesztése és a termelés ellenőrzésének kidolgozása. Így létrejött a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft, amely a biogazdálkodások ellenőrzésével és tanúsításával foglalkozik. Az Eu által nyilvántartott listában is szerepel Magyarország , mely szerint az EU-val azonos előírásokat alkalmaznak és azonos hatékonyságú rendszert működtetnek. Az alkalmazott termelési folyamatot ellenőrzi, illetve a végtermék analitikai vizsgálatát is alkalmazza. Nagyon fontos, hogy utólagos vizsgálattal nem lehet semmit biotermékké minősíteni.

Hogyan ismerheti fel a bio termékeket?

A terméken szerepelnie kell a gyártás helyén működő ellenörző szervezet nevének és kódszámának, mint például:

Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. HU-ÖKO-01

Hungária Ökogarancia Kft. HU-Öko-02


EU-biojelölés: kék-zöld, az Európai Bizottság biojelölése az EU tagországokból származó biotermékeken, élelmiszereken található meg,több nyelven is létezik. A pecsét használata a termelők számára nem kötelező. A termék mezőgazdasági összetevői legalább 95%-ban bioplógiai eredetűek.

Illetve a zöldségek, gyümölcsök esetén kérhető az érvényes minősítő tanúsítvány.

Ismekedjen meg

Ismerkedjen meg a csapat tagjaival! A Kapcsolat fülnél megtalál minden hasznos információt, hogy elérjen minket! Jó egészséget kívánok Mindenkinek! 

Molnár Orsolya

 

 

 

Hírlevél